Serveis d'ajuda a domicili públics o privats

28/01/2013 

Abans de llançar-se a l'aventura de contractar els serveis d'una empresa privada o d'un particular, convé acudir als serveis socials de l'Ajuntament de la localitat on viu la persona gran. L'assistència a domicili és competència de les administracions públiques, que, per norma general, la presten mitjançant personal municipal encarregat d'aquesta comesa o amb empreses privades i organitzacions com Càritas o Creu Roja, amb les quals s'han firmat acords.

Aquesta és la millor manera de rebre assessorament i de conèixer els terminis, els requisits i els tràmits que cal seguir per a sol·licitar l'ajuda. L'avantatge principal de ser beneficiari d'aquest servei públic és comptar amb les garanties i el suport en seguretat que aporta saber que, darrere de la persona que entra a casa, hi ha l'Ajuntament o una altra entitat pública. A més, és l'opció més barata, les tarifes poden ser gratuïtes o representar una petita proporció del cost total de l'ajuda.

Ara bé, no totes les persones grans són candidates a la concessió d'aquesta ajuda pública, ja que els serveis socials exigeixen el compliment d'una sèrie de requisits. El grau d'autonomia per a valer-se per si mateix, la disponibilitat de familiars que puguin prestar ajuda i el seu grau de parentiu, a més de la capacitat econòmica del sol·licitant, són els principals criteris que es fan servir per a establir el barem de les sol·licituds. Si al sol·licitant se li denega l'assistència domiciliària pública, és hora d'analitzar l'oferta privada especialitzada en aquestes cures.

Atenció privada, millor empreses especialitzades

S'ha de confiar l'atenció de les persones grans preferentment a empreses que comptin amb l'autorització administrativa per a oferir el servei. El primer pas és consultar els serveis que presten diverses companyies i comparar, com sempre, la qualitat i el preu. Un primer requisit és que el personal de l'empresa en general i el cuidador que s'assigni en concret a la persona gran estiguin qualificats; per això, ha de comptar amb la titulació d'Auxiliar d'Infermeria, Clínic o de Geriatria, i amb l'experiència suficient per a atendre una persona en les circumstàncies del nostre familiar o semblants. Cal exigir el títol de capacitació del cuidador.

Convé desconfiar de les empreses que donin allargues a l'hora de mostrar aquesta documentació. Sempre que l'ajuda domiciliària es contracti amb una empresa privada, s'ha d'exigir un contracte: formalitza la relació i evita malentesos i sorpreses desagradables. En el contracte figuraran les prestacions que s'inclouen en el servei, els horaris estipulats i el preu total per l'ajuda assistencial. Les tarifes depenen, sobretot, del nombre d'hores contractades i del tipus de serveis sol·licitats. Un exemple: per una assistència a domicili de quatre hores a la setmana que comprengui cures personals i suport en les tasques domèstiques es cobra, segons ha comprovat un recent estudi, des de 12 euros fins a 20 euros l'hora. 

Per a contractar la millor ajuda domiciliària

  • Vagi als serveis socials del seu Ajuntament. Allà l'assessoraran i li facilitaran tota la informació per a sol·licitar aquesta ajuda.
  • Tot i ser un servei públic, és possible que el sol·licitant hagi de pagar un percentatge de la despesa d'acord amb la seva situació econòmica.
  • Asseguri's que el cuidador que li assignaran sigui experimentat i que tingui una titulació que el qualifiqui per a prestar ajuda a domicili a un ancià.
  • Desconfiï de les empreses que no faciliten factures i de les que no proporcionen la documentació vàlida per a verificar que el seu personal és titulat.
  •  
  • Exigeixi un contracte pels serveis d'ajuda domiciliària i comprovi que s'hi inclouen els horaris, els serveis que s'han d'exercir i el cost.
  • Recordi que un cuidador sense experiència ni formació en l'àmbit sociosanitari no està capacitat per a administrar injeccions, fer cures o manipular sondes.
  • Si la persona gran no s'adapta als cuidadors perquè vol continuar vivint sol, la teleassistència és una opció que convé valorar.

 

Formulari de contacte

Tots els camps són requerits

Localització

On estem per si ens vols visitarr

AVITAL

2014 © CREOWEBS. Diseñamos y creamos